Oproep tot deelname aan ‘kunstgenootschap Lux Aeterna’ in Kunstcentrum Korenbeurs in Schiedam - een nieuwe hotspot voor kunst en cultuur.

De ontwikkeling en promotie van culturele projecten in de stad is onderdeel van een wereldwijde stedelijke ontwikkeling. Stadsbestuurders en ontwikkelaars benadrukken steevast het belang van cultuur voor het onderscheidend vermogen van een stad. Cultuur heeft een belangrijke invloed op de identiteit, ontwikkeling en versterking van het verblijfsklimaat in een stad. Daarbij komt dat culturele kwaliteiten een stad of een regio kunnen onderscheiden van andere steden, waardoor ze aantrekkelijk wordt als vestigingsplaats voor bedrijvigheid.

Na vele jaren van leegstand, is de Korenbeurs in Schiedam in 2009 op basis van leegstandsbeheer in handen gekomen van kunstenaars als atelier en tentoonstellingslocatie. Vanuit deze situatie werd al spoedig daarna vanuit hun visie, idealisme, pragmatisme en cultureel ondernemerschap, het initiatief geboren om het unieke rijksmonument de Korenbeurs terug te winnen voor de gemeenschap op basis van een kunst en cultuur invulling. Na een periode van conceptontwikkeling, PR, marketing en onderzoek, heeft dit initiatief in 2010 geresulteerd in de oprichting van een beleidsmatige stuurgroep die in nauwe samenwerking met de eigenaar de plannen voor de realisatie van een kunstcentrum in de Korenbeurs verder heeft uitgewerkt. Begin 2011 heeft het ontwikkelingstraject in een sluitend beleidsplan geresulteerd en uiteindelijk wordt in september 2011 binnen het rijksmonument de Korenbeurs in het historische centrum van Schiedam, Kunstcentrum Korenbeurs geopend voor het publiek.

De ontwikkeling van een kunstcentrum in de Korenbeurs laat zien dat met een goede visie, een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en gedrevenheid, vele mogelijkheden aanwezig zijn om van een complex zoals de Korenbeurs een interessante culturele locatie te maken. De Korenbeurs wordt getransformeerd tot een locatie waarbij een mix van kunst, creatie en ondernemen moet uitmonden in een nieuwe creatieve hotspot voor de regio Rijnmond.

Kunstcentrum Korenbeurs zal als thuisbasis functioneren voor het nieuwe kunstgenootschap Lux Aeterna. Een kunstgenootschap voor de regio Rijnmond met een hoogwaardig zowel regionaal als landelijk deelnemersveld. Kunstgenootschap Lux Aeterna neemt met haar potentiëel aan deelnemende kunstenaars, de coördinatie en de programmering van de verschillende tentoonstellingslocaties binnen Kunstcentrum Korenbeurs voor haar rekening. Op jaarbasis worden alleen al op de bovenverdieping van Kunstcentrum Korenbeurs, 24 tentoonstellingsprojecten geprogrammeerd.

Zowel bij kunstgenootschap Lux Aeterna als bij de organisatie van Kunstcentrum Korenbeurs ligt de nadruk op het verkennen van innovatieve eigentijdse stromingen binnen de beeldende kunst in de breedste zin van het woord. Daarmee liggen zowel voor regionale als landelijke kunstenaars binnen deze doelstelling, veelvuldige mogelijkheden om zich op een professionele wijze te profileren en hun werk met een breder publiek te delen binnen de museale tentoonstellingslocaties van Kunstcentrum Korenbeurs. De aanwezige mogelijkheden om samen met het bij dit initiatief betrokken brede en hoogwaardige potentiëel aan kunstenaars en creatieven, te komen tot de ontwikkeling van een (nieuwe) creatieve broedplaats of hotspot, waar aspecten als creatieve/artistieke kruisbestuiving en netwerkverbreding hoog in het vaandal gedragen worden, is opvolgend dan ook een van de meer dan uitgesproken ambities.

Kunstcentrum Korenbeurs wil met de hoogwaardige programmering van kunstgenootschap Lux Aeterna een zo breed en zo groot mogelijk publiek bereiken. Zeker geen elitaire aanpak, integendeel, Kunstcentrum Korenbeurs wil graag zoveel mogelijk mensen inspireren, confronteren, samenbrengen en laten genieten van een kwalitatief hoogwaardig professioneel kunstaanbod.

Binnen de muren van Kunstcentrum Korenbeurs zijn naast het tentoonstellingsprogramma, tal van andere kunst gerelateerde activiteiten opgenomen binnen de jaarprogrammering. Zo worden er jaarlijks vier thematische kunstbeurzen georganiseerd en verschillende kunstveilingen geprogrammeerd. Verder zullen er diverse kunsteducatieve activiteiten plaatsvinden, waaronder een serie inloopcolleges en een Artist in Residence programma. Kunstcentrum Korenbeurs streeft het verder na om jaarlijks een veeltal aan kunst en cultuur gerelateerde lezingen, symposia, congressen, presentaties te organiseren.

Het bestuur en de ambassadeurs van Lux Aeterna nodigen alle professionele kunstenaars graag uit om deelnemer te worden van kunstgenootschap Lux Aeterna en daarmee te delen in de hoogwaardige tentoonstellingsmogelijkheden van Kunstcentrum Korenbeurs. Deelnemerschap aan kunstgenootschap Lux Aeterna is onderhevig aan een ballotagetraject. Het aanvraagformulier toetsing beroepsmatigheid professioneel werkende kunstenaars ontvangt u bijgaand of kunt u downloaden via onze website.

De kunstenaars Rob Scholte, Hugo Kaagman, Daan van Golden, Judith Wiersema, Jan Cremer, Liesbeth van Ginneken, Corbino, John Breed, Frank Borst, Ad Arma, Kees Okx, Jacques Tange, Hélène van Dongen, Hans Wap, Ron Weijers, Nikolaj Dielemans, Anton Vrede, Sjef Henderickx, Olaf Mooij, Ben Game, Peter Klashorst, Emilio Kruithof, Pim van Halem, Mia van der Burg, Hadassah Emmerich en Hans Mantje ondertekenen als ambassadeurs het initiatief tot oprichting van kunstgenootschap Lux Aeterna.

Kunstgenootschap Lux Aeterna

Kunstcentrum Korenbeurs

Lange Haven 145

3111 CD Schiedam

E lux-aeterna@kunstcentrumkorenbeurs.com

W www.kunstcentrumkorenbeurs.com